Založ si blog

Protesty a životy tých druhých

 

Včera sa opäť za veľkého záujmu médií stretlo dosť veľké množstvo ľudí na námestiach v Bratislave a Košiciach. Nadviazali na protesty pred Bonaparte, ktoré obohatili vlaňajšie politické leto a organizátori sľubujú v nich pokračovať. Cieľom stredoškolákov, nadväzujúcich na opozičné politické strany, je lepšie, progresívne Slovensko bez korupcie. Inak ide o nepolitickú akciu. Hlavným heslom včerajších stretnutí bolo Dosť bolo Fica! Politika, ktorý prišiel k svojmu kreslu voľbami, jeho politická strana získala 28,28 % hlasov a on sám 502 345 preferenčných hlasov.

Účastníci akcií vyvolávajú ducha novembra, ktorého zápalnou šnúrou boli tiež študenti. Porovnávať tie súčasné protesty s cunami, ktoré zvrhlo režim, asi nemožno, lebo vtedy sa inde ako na ulici nedal vyvinúť tlak. Ľudia to cítili a v tých dňoch boli obchody i ulice mesta takmer ľudoprázdne, všetko bolo na námestí. Pamätám si nadšené predavačky z obchodného domu Dunaj, ako sa tiesnili pri výkladných skriniach, aby aspoň spoza skla boli prítomné. Teraz sa život nikde nezastavil, iba doprava bola presmerovaná.

Nie je dôležité to, koľko hercov a ich divákov bolo na námestí, ale koľko ľudí je nespokojných s výkonom moci. To by sa malo vždy v demokracii ukázať vo voľbách. Ale ak zlyhávajú „uši“, ktoré by mali počuť aj šum motýlích krídel, je dobre, ak sa bije na bubon. Budíček je prospešný, lebo už nikto neverí, že skutok sa nestal.

Iné je znepokojujúce. Robotnícke a odborárske protesty sú v médiách iba „povinná jazda“. Napríklad v Spišskej Novej Vsi vyšlo do ulíc skoro tisíc ľudí „pracujúcej chudoby“… a nič. K počtu obyvateľov to bola veľká akcia, ako keby v Bratislave prišlo viac ako desaťtisíc. Nefunguje spojenie medzi „pracujúcou chudobou“ a sociálne orientovanými intelektuálmi, „hercami“ (to myslím obrazne), ktorí by vedeli pritiahnuť pozornosť na problémy väčšiny ľudí. Lebo nie je pravda, že robotnícka trieda je čosi, čo  patrí do starého režimu. „Pracujúcej chudoby“ je väčšina v každom štáte a ich život je rovnako cenný, ako životy tých druhých.

Gabriela Rothmayerová

Vašo, en marche!

21.06.2017

V hlavách komentátorov sa už dlho rodí líder, ktorý by mal poraziť Roberta Fica. Problém je, že líder sa nerodí v hlavách komentátorov. Aj Václav Havel sa zjavil nepoznaný a ľud si na Hrad želal Dubčeka. Lenže Václav Havel mal už za sebou silný príbeh. Preto Pavel Tigrid mohol v Slobodnej Európe vyhlásiť, že táto hra hľadá svojho autora, ktorý svojím dielom [...]

Pochodom v chod, dopredu. .. pravá, dva?

19.04.2017

V pravicovej Bratislave päťtisíc protestujúcich? Poradcovia „megapochodu stredoškolákov“ viditeľní aj neviditeľní verejne hovoria o úspechu: mládež, tys‚ držiteľkou rána! Voliči Smeru SD hovoria o zmanipulovaných nevoličoch: päťtisíc proti pol miliónu tých, čo vo voľbách zakrúžkovali Roberta Fica? Ľavicoví chlapci a dievčatá, zhrození už dlho [...]

Prečo ten Fico nevyhodil už toho Maďariča?

10.04.2017

„Prečo ten Fico nevyhodil už toho Maďariča?“ počula som nespočetnekrát z úst voličov Smeru-SD aj SNS. Pravdaže, išlo o televíziu, jej spravodajstvo a nominanta Smeru-SD na čele tejto inštitúcie. A keďže opozícia zubami-nechtami Václava Miku bráni, zdá sa, že pocity voličov Smeru a SNS sú oprávnené: je to spravodajstvo stranné. Aká je pravda, dokázala by [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 31764x
Priemerná čítanosť článkov: 3529x

Autor blogu

Kategórie